Exploratio

Despre

[ ExploratiO ] este despre lucrurile foarte simple care ne dau putere.

Mindfulness of breathing

Este o tehnică de meditație care se concentrează pe respirație pentru a dezvolta prezența și conștientizarea în prezent, fără a judeca sau a interveni in actul respirației. Prin această practică, se poate îmbunătăți concentrarea și reducerea stresului, ajutând la cultivarea unei atitudini  conștiente față de experiențele interne și externe.

Terapia pădurii

Este o forma a eco-terapie care aduce la un loc practica japoneză shinrin-yoku (baia de pădure), elemente de psihoterapie și contemplarea având rădăcini în înțelepciunea civilizațiilor ancestrale.

Bute

Metoda de respirație Buteyko 

Este o metodă care se concentrează pe reducerea respirației profunde și excesive, promovând respirația liniștită și controlată prin nas. Aceste tehnici îmbunătățesc funcția respiratorie, reducând simptomele astmului și alergiilor, îmbunătățind somnul și reducând anxietatea.

Drumul meu spre mine...povestea.

Sunt Adrian, terapeut, ghid, om pe Pământ

Mă declar și mă simt copil al pădurilor, nu pentru că nu am avut o familie sau pentru am fi locuit permanent în mijlocul ei, ci pentru că în pădure m-am simțit mereu în largul meu, liber și în siguranță…

În pădure am fost mereu acasă. Așa am aterizat aici, așa am crescut sau poate așa m-a crescut Pământul.

Primele învățături despre pământ, natura și pădure le-am primit de la bunica Veronica. Ea a fost o femeie simplă și liberă, un inițiat tăcut care mi-a împărtășit din înțelepciunea lumii (într-un stil zice asemănător cu cel al lui Don Juan a lui Carlos Castaneda) în care eu trebuia văd, simt, trăiesc, înțeleg și să-mi trag concluziile…și în prima și în ultima fază.

Am învățat despre Soare și despre anotimpuri, despre timp și timpuri, despre ce înseamnă când întoarce vântul frunzele pădurii, care sunt nori trecători și care de furtună, m-a învățat, despre cum cresc plantele și cum se vindecă pădurea, despre apa, despre moarte și despre multe alte lucruri…

Așa s-a activat în mine curiozitatea de a asculta, atinge, mirosi, de a explora, de a citi, de a asculta povești și de a le spune uneori… nu aveam atunci nevoie de vreo explicație cum nu am nevoie nici acum pentru unele lucruri pe care le fac…pentru că era parte din mine și din natura mea, era natura mea….la fel cum este și omul parte din natura adăuga.

Pentru povestea mea este sau poate fi și povestea ta…a unui om pe Pământ. Dar pentru mine fiu om al pădurii nu a însemnat fiu de pădure. Am ieșit cu mulți oameni în natură și nu am plecat vreodată acasă fără o învățătură nouă, fie de la ei, fie de la ce am primit în dar de la moment, fie de la ce s-a creat, fie de la ce am creat împreună susținuți și protejați.

Am mers uneori și în templu, uneori și la locul de joacă, uneori și un copil care își duce colegul de la scoală acasă, -i arate unde stă și cu ce se joacă.

Așa am ajuns ghid “neorganizat” și neoficial pentru tot felul de întâlniri cu grupuri sau cu oameni în pădure..ziua și noaptea.

De la primele ieșiri cu prietenii din copilărie când ieșeam de la școală și porneam pe dealuri în căutare de aventură, până la ieșirile de bărbați noaptea la foc, s-au schimbat multe.

La un moment dat a devenit destul de evident tot ce se întâmplă în aceasta poveste este parte din chemarea pe care o simt și o urmez uneori conștient alteori purtat de bucurie.

Experiență care m-a dus la maturitate și la a vedea ce pot eu duc în lume pentru cei din jurul meu a fost legată de momentul în care într-o formă de revelație, în mijlocul pădurii am înțeles și trăit ce înseamnă fiu. De fapt a fost momentul în care m-am întors la ceva ce era natural dintotdeauna …deci nu am înțeles ci mi-am reamintit și nu doar am trăit ci am retrăit.

Am trecut de la a fi prezent fizic la a fi prezent , de a sta în la a sta cu. Schimbarea de paradigmă pentru mulți oameni, iubitori de natură este când fac trecerea de la a sta sau a petrece timp la a fi în și cu natura ..a fi în și parte din natură.

În decursul anilor a trebuit redescopăr aceasi stare pe alte drumuri, la ceremonii, practicând meditația, în “tripuri”, în anumite întâlniri, sau stând și amestecând în ceai dimineața. La fel dar din alta perspectiva am explorat intențional cum e fiu în aceste experiențe singur și cum se croșetează realitatea cu alți oameni și undeva pe drumul acesta am devenit și ghid.

În 2017 am trecut din a merge cu oameni în păduri fară intenții clare, la a merge cu  intenție  din postura de ghid, terapeut și uneori gazdă. Într-un fel doar am sedimentat procesul și informațiile și le-am dus mai departe devenind puțin mai experimentat în interacțiunile și în ceea ce ofer.

Întrebat odată fiind, ce fac de fapt, nu am știut cuprind în cuvinte sau dau o descriere clară, chiar mi se părea acest proces și-ar pierde din însemnătate dacă ar fi prins în niste limite sau dacă s-ar putea numi clar cumva.

Dar o întrebare s-a deschis, contrastul s-a format și am aflat și unii oameni, la o parte, din asta îi spun forest bathing (shinrin-yoku) la altă parte  forest therapy și așa mai departe am ajuns și la a studia si a deveni certificat în asta.

Undeva pe alt drum am întâlnit un om plin de smerenie care mi-a pus în brațe starea…pe altă cale, mai simplu, mai direct folosind o metoda de meditație pe care o practic de atunci.

3Q mindfulness sau inteligența spiritului SQ, metodă care am folosit-o uneori și la evenimente, uneori și din postura de trainer în companii și  în  înședințele de terapie individuală.

De fapt aceste 2 lucruri, forest therapy și mindfulness 3Q sunt la baza întregului proces ExploratiO, atât și eveninent cât și ca proces terapeutic 1 la 1 cu oamenii cu care lucrez. Adică în ambele cazuri “vatra” este starea de “a fi” accesibilă printr-o metodă clară și simplă și legătură vindecătoare cu natura.

ți crească copacul omule!

Beneficii

În încercarea de a depăși dificultățile pe care mediul natural ni le-a pus în cale, am fugit și am uitat de rădăcinile noastre, de faptul suntem și noi parte din natură și supuși regulilor ei.

Este timpul să aducem conexiunea cu natura în viața noastră de zi cu zi

Mental

Vei ști să-ți gestionezi mai eficient Energia, Mintea si Sistemul nervos, ca să stai departe, stres, anxietate sau burnout, ca  sa  fii mai puternic, mai creativ si te bucuri de viata pe care o trăiești.

Fizic

Vei fi mai sănătos si mai plin de vitalitate. Fortifică sistemul  imunitar, reglează tensiune arterială, reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului), îmbunătățește somnul, și dispoziția generală.

Emoțional și spiritual

Ne face mai deschiși spre interacțiuni pozitive și spre a cunoaște mai mult din noi, mai mult din universul în care trăim. Ne deschide spre starea de venerație, spre flow sau spre  realiza că suntem una cu restul creației…

Cookie Consent with Real Cookie Banner