Exploratio

Ce este și cum se practică shinrin yoku

shinrin yoku

Ce este shinrin-yoku?

Termenul de shinrin yoku a apărut în Japonia în anii 1980 și s-ar putea traduce ad litteram ca și „scăldat de pădure” sau iei atmosfera pădurii în ființa ta”). Scopul apariției acestei practici a fost dublu: să ofere un fel de eco antidot pentru epuizarea tech și să-i inspire pe locuitori să se reconecteze și să protejeze pădurile țării. Când ne uităm atent în jur observăm și noi, în 2022 s-ar putea avem provocări intense legate de stres, epuizare, sau de a ne reconecta la mediul natural sau chiar la propria ființă.

Are această practică o bază științifică?

Yoshifumi Miyazaki, director adjunct al Centrului pentru Mediu, Sănătate și Servicii de teren de la Universitatea Chiba din Japonia, se numără printre un număr tot mai mare de oameni de știință care au început să studieze știința din spatele efectelor fiziologice și psihologice ale naturii, asupra bunăstării umane. Studiile lor s-au concentrat pe efectele pădurilor, dar au inclus și efectele parcurilor și grădinilor urbane și chiar ale plantelor de interior. În cartea „Shinrin yoku: The Japanese Art of Forest Bathing” (Timber Press, 2018), Miyazaki explică tehnicile de îmbăiere în pădure, cum reduce stresul și condițiile legate de stres și întărește sistemul imunitar, precum și știința din spate acestor rezultate.

Yoshifumi Miyazaki

Miyazaki are o teorie interesantă despre motivul pentru care shinrin-yoku este atât de eficient. El subliniază că pentru mai mult de 99,99 la sută din timp de când strămoșii noștri au pornit pe o cale care a condus la condiția umană actuală, oamenii au trăit într-un mediu natural. De fapt, el susține că am trăit în medii urbane doar de câteva sute de ani, o cronologie pe care el sugerează că începe în mijlocul Revoluției Industriale. Imaginea care reiese din studiile sale este că „trăim în societatea noastră modernă cu corpuri care sunt încă adaptate la mediul natural”. Acest lucru este adevărat, scrie el pentru că „genele nu se pot schimba în doar câteva sute de ani”. Știința din spatele studiilor de cercetare pe care le prezintă în carte arată că conceptul de scăldat în pădure este o metodă eficientă de reducere a stresului în comunitățile aglomerate de astăzi, conduse de computere, în care oamenii devin din ce în ce mai stresați în încercarea lor de a face față cerințele vieții de zi cu zi — o sarcină pentru care nu sunt pregătiți genetic. Problema vieții în orașe în corpuri adaptate naturii este că acest stil de viață menține „sistemul nervos simpatic într-o stare constantă de hiperstimulare”, potrivit lui Miyazaki . Parte din soluție ar putea fi chiar aceasta practica cu nume ciudat.

Cum practicăm shinrin yoku?

Trebuie doar să faceți o plimbare lentă prin pădure sau într-un cadru natural și să vă conectați cu mediul prin toate simțurile. Nu este nevoie să te gândești prea mult la modul corect de a face asta. Doar relaxează-te și lasă-te ghidat de sentimentul de bine care-ți acapara corpul și experiența ta simțită. Opriți toată tehnologia (telefoane mobile, camere), precum și orice posibilă sursă de distragere a atenției, având scop deconectarea de la viața orașului și conectarea la o altă realitate. Fă-ți timp să examinezi mușchiul de pe stânci, să descoperi diferitele soiuri de ciuperci pe lângă care treci, să asculți sunetul pârâului, să atingi copacii, pietrele… Fă-ți timp!

De ce sa practici asta cu un ghid și într-un mod organizat?

Plimbarea și rătăcirea prin pădure de unul singur, este una dintre rutinele de bază ale conexiunii cu natură. Cu toate acestea, dacă nu ați experimentat niciodată o plimbare ghidată de conexiunea cu natura, s-ar putea să nu vă dați seama cât de diferită – cât de mult mai profundă, mai profundă și chiar vindecătoare – poate fi o astfel de experiență atunci când este ghidată de un facilitator instruit și experimentat. În special dacă sunteți nou în ideea de încetinire și de a fi conștient în natură și acest lucru se simte inconfortabil pentru dvs., există o distincție importantă de făcut între practicarea shinrin yoku pe cont propriu. și participarea (cel puțîn la început) la o experiență ghidată. La fel Yoga, Tai Chi sau altă practică de meditație, baia în pădure sau Arta Conexiunii cu Naturii este o practică pe care o cultivi și la care devii priceput în timp. Acest lucru se întâmplă adesea mai întâi cu îndrumarea unui ghid și în cele din urmă progresezi pentru a-ți dezvolta propria practică personală.

Unul dintre rolurile principale ale ghidului este de a încetini oamenii și de a introduce arta și practica sufletească a „rătăcirii”spre starea de prezență. O plimbare cu ghid durează de obicei 2-3 ore, dar nu acoperi o distanța foarte mare. Aceasta este mult mai lent și mai scurt decât am merge în mod normal atunci când mergem la o plimbare sau la o activitate sportivă în natura . În timpul plimbării, ghidul facilitează expansiunea senzorială și arta de a acorda atenție atentă. Ei invită participanții, prin meditații și practici ghidate, să-și extindă conștientizarea și să-și deschidă toate simțurile către lumea naturală. Invitațiile trec cu mult dincolo de cele cinci simțuri normale cu care suntem familiarizați și în teritoriul intuiției, sentimentului profund, memoriei, jocului și imaginației; tărâmuri care sunt înțelese în moduri indigene de cunoaștere și de a fi. Ghizii sunt instruiți în abilitățile și perspectivele necesare pentru a fi martori susțînători ai acestor experiențe.

Iată  un motiv bun îți faci curaj și să vii la Exploratio, guști aceasta experiența, înveți principiile care stau la baza shinrin yoku și te bucuri de timp pentru tine și sufletul tău .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − seventeen =

Cookie Consent with Real Cookie Banner